Vi anvender cookies for at give dig som kunde den bedst mulige oplevelse af vores tjenester. Når du fortsætter, accepterer du brugen af cookies.

Stockholms historie

Stockholm

Nøjagtig hvornår Stockholm blev grundlagt er svært at sige, men byen eksisterede som sådan i 1252, ifølge to kildeskrifter, som Birger Jarl udfærdigede dengang. Den fine beliggenhed som en sluse mellem Mälaren og Østersøen gjorde, at Stockholm var den by i landet, der voksede hurtigst, og i 1289 var byen rigets største.

I senmiddelalderen blev byen en magtfaktor i det landspolitiske spil mellem de danske konger i Kalmarunionen og det nationale oprør, som slægten Sture anførte. Det hele sluttede med Stockholms blodbad, en massehenrettelse i 1520 af de førende svenske modstandsfolk.

Gustav Vasa løsrev Sverige fra den nordiske union ved at låne penge af Hanseforbundet og gøre oprør mod Kristian II. Sct. Hans aften i 1523 indtog han Stockholm, der nu blev kongelig hovedstad. Det svenske herredømme over Østersøen blev styret fra slottet Tre Kronor, lige til det nedbrændte i 1679, hvilket var enden på imperiet.

Først i slutningen af 1800-tallet fik Stockholm igen fremgang via industrialiseringen. Der blev bygget brede boulevarder og smukke huse, og byen blev en rigtig storby.

Kort over Stockholm

Header
Subject
Body
Footer