Vi anvender cookies for at give dig som kunde den bedst mulige oplevelse af vores tjenester. Når du fortsætter, accepterer du brugen af cookies.

Budapest historie

Budapest

Budapests historie

 

Kelterne syntes godt om byen Ak-Ink i det første århundrede før Kristus. Først og fremmest var de galde for de varme kilder på Donaus vestbred. I år 450 forlader romerne stedet for altid, hvorefter det overtages af hunnerkongen Attila. Nomadiske magyarer indtog landet i år 896. Hundrede år senere blev kristendommen indført som statsreligion af kong Stefan, og år 1000 bliver også starten på den ungarske stat.

 

Da de tyrkiske erobringstogter begyndte i 1500-tallet, blev Buda en tyrkisk provinsby. Derefter blev Ungarn delt i 3 dele. En habsburgsk, en tyrkisk og så Transsylvanien. I 1800-tallet er der stærke nationalistiske kræfter i Ungarn, som kæmper for og længes efter frihed. Denne frihedstrang slås ned med hård hånd af russiske og østrigske styrker, men i 1867 kommer det kompromis, der fører til oprettelsen af det østrigsk-ungarske dobbeltmonarki. Det fejres ved, at Buda og Pest bliver til én by i 1872.  

 

Ungarn blev nok ramt hårdere end noget andet land i Europa, da begge verdenskrige brød ud. Med anden verdenskrig fulgte besættelsen af nazi-Tyskland, som bevirkede at over en halv million ungarske jøder blev henrettet. Da Stalin overtog magten bliver klimaet i landet kun en anelse mildere. Jødedeportationerne og -henrettelserne fortsætter. Sovjetisk styrker slog oprøret i Ungarn ned i 1956, og 3000 mennesker døde i kampene, mens tusindvis andre flygtede fra Ungarn.

 

I 1989 bryder hele Østblokken sammen, og med fredelige midler opnår Ungarn endelig demokrati og frihed. Med friheden følger dog også skuffelser i form af øget arbejdsløshed, kriminalitet, narko, prostitution og enorme klasseforskelle. Ungarn bliver medlem af EU den 1. maj 2004.

Kort over Budapest

Header
Subject
Body
Footer