Budapest historie

Budapest

Budapests historie

 

Kelterne syntes godt om byen Ak-Ink i det første århundrede før Kristus. Først og fremmest var de galde for de varme kilder på Donaus vestbred. I år 450 forlader romerne stedet for altid, hvorefter det overtages af hunnerkongen Attila. Nomadiske magyarer indtog landet i år 896. Hundrede år senere blev kristendommen indført som statsreligion af kong Stefan, og år 1000 bliver også starten på den ungarske stat.

 

Da de tyrkiske erobringstogter begyndte i 1500-tallet, blev Buda en tyrkisk provinsby. Derefter blev Ungarn delt i 3 dele. En habsburgsk, en tyrkisk og så Transsylvanien. I 1800-tallet er der stærke nationalistiske kræfter i Ungarn, som kæmper for og længes efter frihed. Denne frihedstrang slås ned med hård hånd af russiske og østrigske styrker, men i 1867 kommer det kompromis, der fører til oprettelsen af det østrigsk-ungarske dobbeltmonarki. Det fejres ved, at Buda og Pest bliver til én by i 1872.  

 

Ungarn blev nok ramt hårdere end noget andet land i Europa, da begge verdenskrige brød ud. Med anden verdenskrig fulgte besættelsen af nazi-Tyskland, som bevirkede at over en halv million ungarske jøder blev henrettet. Da Stalin overtog magten bliver klimaet i landet kun en anelse mildere. Jødedeportationerne og -henrettelserne fortsætter. Sovjetisk styrker slog oprøret i Ungarn ned i 1956, og 3000 mennesker døde i kampene, mens tusindvis andre flygtede fra Ungarn.

 

I 1989 bryder hele Østblokken sammen, og med fredelige midler opnår Ungarn endelig demokrati og frihed. Med friheden følger dog også skuffelser i form af øget arbejdsløshed, kriminalitet, narko, prostitution og enorme klasseforskelle. Ungarn bliver medlem af EU den 1. maj 2004.

Kort over Budapest

Header
Subject
Body
Footer