Bydele og områder i Rom

Rom

Antikkens Rom knejser stateligt på de 7 berømte høje over floden Tiberen. De mange monumenter, der stadig findes fra antikkens storhedstid, rummer en utrolig masse historie. Historier om gladiatorlege, intriger og vindunderlig kunst.

Capitolium fungerer som Roms historiske omdrejningspunkt og er den vigtigste af de 7 høje. Gå en tur hen ad den dejlige Piazza Il Campidoglio, som ligger på bakketoppen. Du når denne plads via Cordonatas trappetrin. Her kan du også genkende sporene efter Michelangelo på det storslåede og smukke rådhus Palazzo Senatorio. Udsigten oppe fra rådhusets tårn siges at være byens bedste.

Piazza Venezia & Vittoriano er et livligt torv, hvor seks forskellige veje mødes. Her er Roms mest opsigtsvækkende monument, som hæver sig over trafikken, fodgængerne og hele byen. En gigantisk bygning, der blev bygget som en hyldest til den italienske republiks første konge, Vittorio Emanuelle II. Den er marmorhvid, gigantisk og pompøs. Den ukendte soldats grav er også her.

Il Palatino var i meget lang tid Roms centrum. På denne høj rejste Konstantin sin triumfbue Arco di Constantino, lige før kejseren overgav Rom og flyttede sin hovedstad til Byzantium. Inden det skete, var der bygget smukke paladser og patriciervillaer på højen. Både kejsere, digtere og rige købmænd boede her. Mod nordvest byggede man Colosseum, så folket kunne få morskab, og der blev arrangeret hestevæddeløb på Circus Maximus. Il Palatino viser i dag den kejserlige fortid - mere end nogen anden af Roms 7 høje.

Quirinale er Roms højeste bakke, som ligger mellem jernbanestationen og Vatikanet. Her ligger præsidentpaladset, og middelalderlige gader snor sig herfra ned til det berømte springvand Fontana di Trevi, hvor den svenske skønhed Anita Ekberg plaskede rundt i Fellinis klassiske film La dolce vita. Der er også to andre meget berømte springvand: Berninis Fontana del Tritone og Quattro Fontane, som skildrer 4 gudinder, deriblandt Diana.

Vittorio Veneto er Roms smukkeste og mest berømte gade. Den har været en strålende paradegade allerede fra 1950'erne. I dag ligger der meget dyre caféer, restauranter og hoteller på den. Den er næsten overvældende dyr, men en smuk gade til en spadseretur.

Tridente er et område med fantastiske butikker og smukke torvepladser. Paradegaden er Via del Corso, følg den fra Piazza del Popolo, og du når frem til Italiens politiske hjerte. Her ligger underhuset Palazzo di Montecitorio og Palazzo Chigi, hvor premierministeren har sit kontor. Tag derefter videre til Piazza di Spagna og den Spanske Trappe. Torvet neden for trappen syder af liv i sommermånederne, og det er et perfekt sted at slå sig ned og bare se på folk. Den Spanske Trappe er ofte fyldt med blomster og et virkelig smukt syn.

Piazza della Rotonda ligger nogle kvarterer syd for Via del Corso. Her ligger også det gamle romerriges Pantheon, endnu én af de mange historiske seværdigheder, som Rom byder på.

Campo de Fiori er et charmerende område mellem Piazza Navona og Tibern. De smalle stræder med brosten munder ud i Piazza Campo de Fiori, et virkelig smukt torv. Der er mange hyggelige restauranter og et myldrende, højlydt fødevaremarked. Torvet blev førhen benyttet til offentlige henrettelser.

Tiberen er den store flod, der deler Rom. Tiberina, flodens eneste romerske ø, var førhen et tempel for Asklepion. I dag ligger sindssygehospitalet Fatebenefratelli på øen. Roms ældste bro, Ponte Rotto fra 142 f. Kr., ligger også her.
 
Trastevere er et blaseret bohemekvarter, der kan sammenlignes med Londons Soho. Det ligger på Tiberens venstre bred. Det myldrer med jazzklubber, studentercaféer og billige restauranter. Indbyggerne mener, at de er de eneste rigtige romere. Santa Maria i Trastevere er en de ældste kirker i byen.

Vatikanet, verdens mindste stat med kun 400 indbyggere, har alt inden for behagelig kort afstand. Vatikanet har egne euro, frimærker, postvæsen, hær, jernbanestation og supermarked. Vatikanet er paven, Peterskirken og Michelangelos Sixtinske Kapel. Store menneskemasser søger hertil om søndagen, hvor paven hilser på pilgrimme fra sit vindue, og om onsdagen, hvor der er en stor offentlig modtagelse på Peterspladsen.

 

 

Kort over Rom

Header
Subject
Body
Footer