Vi anvender cookies for at give dig som kunde den bedst mulige oplevelse af vores tjenester. Når du fortsætter, accepterer du brugen af cookies.

Helsinki historie

Helsinki

Kongen af Sverige og Finland, Gustav Vasa, grundlagde Helsingfors i år 1550. Byen blev grundlagt for at tage kampen op med datidens Tallin, som var en blomstrende by, der var med i Hanseforbundet. Helsingfors voksede dog ikke efter hensigten. Befolkningen var blevet tvangsforflyttet dertil – og senere fik de lov at flytte tilbage til deres hjembyer. Rusland besatte byen i krigen i 1713, som siden blev kaldt den store krig. Inden da havde Helsingfors oplevet dårlige år, sult, uroligheder og pest.

Helsingfors blev igen besat af russerne 20 år senere i det, der blev kaldt den lille krig. Det var nogle år efter denne besættelse, at byen langsomt begyndte at udvikle sig til den moderne by, den er i dag. Udviklingen kom samtidigt med opbygningen af fæstningen Sveaborg. Opbygningen blev ledet af den svenske officer Augustin Ehrensvärd. I de første 60 år var fæstningen Sveaborg en effektiv beskyttelse mod Rusland, men under den finske krig i 1808 tabte Sverige ikke alene Sveaborg, men også Finland til Rusland. Finland blev først selvstændig i 1917. Kort efter udbrød den finske borgerkrig. Byen blev hårdt bombarderet under anden verdenskrig.

Helsingfors tunnelbane blev indviet i 1982, og i år 2000 blev byen valgt som en af årets kulturhovedstæder.

Kort over Helsinki

Header
Subject
Body
Footer