Bydele og områder i New York

New York

Manhattan er det område, de fleste forbinder med New York. Det er her byens hjerte banker hurtigst, skyskraberne stræber mod himlen, de gule taxier strømmer af sted ad brede avenuer, og det er her de fleste at byens spændende seværdigheder er samlet. Øen Manhattan er knap 3,2 kilometer lang og næsten 4 kilometer på det bredeste sted.

Nedre Manhattan, som ligger mellem 14th Street og øens sydspids, kaldes Downtown. Her ligger Wall Street og børsen. Her er der penge og magt, men også den egenrådige East Village, charmerende Greenwich Village, Chinatown, Little Italy, SoHo og Lower East Side.

Midtown er Manhattan mellem 14th Street og 59th Street. Her knejser Empire State Building højt over de myldrende skyskrabere. Der er varehuse og forretninger, Rockefeller Center og Carnegie Hall. Her er nogle af New Yorks mest kendte fænomener, såsom Times Square, Chelsea, Broadway, Union Square og Fifth Avenue.

Uptown er Manhattan nord for 59th Street, og her er der mange modsætninger: Skyskrabere og grønne områder, fattige og rige. Her er slumkvarteret Harlem, byens grønne lunge Central Park, Madison Avenues glitrende udstillingsvinduer, smarte Upper East Side og modpolen Upper West Side, hvor bohemerne holder til.

Brooklyn ligger på den anden side af vandet over for Manhattan. Herfra har du den absolut bedste udsigt over Manhattans skyskrabere. Kør over Brooklyn Bridge, og du står pludselig i New Yorks mest tætbefolkede distrikt. Her bor over 2,5 millioner indbyggere, fordelt på næsten 100 nationaliteter. Brooklyns anden verden, her er russere, grækere, brostensbelagte gader, fransk-vietnamesiske restauranter, behagelige Williamsburg og Coney Island med sin 75-årige rutschebane i træ.

Queens er et arbejderkvarter med 2,2 millioner indbyggere. Queens er også en etnisk smeltedigel. En tredjedel af indbyggerne er født uden for USA. Queens’ restauranter og køkken bringer én hele jorden rundt. Bydelen Astoria domineres af grækere, Woodside ar irlændere, Maspeth af polakker og Jackson Heights af colombianere. Der indspilles også film og tv her. Silvercup Studios har bl.a. stået for tv-succeser som Sex and the City.

The Bronx er et distrikt, der i dag rummer Yankee Stadium, caribisk mad, salsa og grønne parker. En meget stor del af befolkningen er latinamerikansk. Tre herlige anledninger til at tage til Bronx er New York Botanical Garden, Bronx Zoo og Wave Hill – en anden er, at hiphop stammer herfra.

Staten Island kommer du til med færge fra nedre Manhattan. Når du er fremme, befinder du dig i smukke, skyggefulde villakvarterer. Det historiske Richmond Town og Tottenville Beach er i høj grad udflugten værd.

Kort over New York

Header
Subject
Body
Footer