Athens historie

Athen

Athen og Grækenland har en usædvanligt spændende historie. Den første stenalderboplads, der er fundet ved Akropolis, var fra ca. år 6000 f.Kr. De olympiske lege stammer fra Grækenland, hvor de første lege blev afholdt i 776 f.Kr. Kleisthenes gennemførte i 507 før Kristus en forfatningsreform og lagde dermed grunden til den klassiske tids demokrati.

Athen var i løbet af 400-tallet indblandet i flere krige, især mod Sparta på Peloponnesos og mod perserne. Efter at have sejret i slaget på øen Salamis, lige uden for Pireus, år 480 f.Kr., begyndte Athens storhedstid som søfartsnation.

Det romerske Athen blomstrede i det 2. århundrede e.Kr. under kejserne Hadrianus og Herodes Atticus. I denne periode byggede man Hadrians triumfbue, det olympiske Zeustempel og Herodes Atticus-teatret på Akropolis sydlige ende. Den kristne kejser Justinian forbød i 529 e.Kr. de hedenske filosoffers undervisning, og dermed sluttede antikken. I stedet begyndte den byzantinske periode.  I det byzantinske rige, som blev styret fra Konstantinopel, skrumpede Athen ind til en provinsby med mindre indflydelse end den, byen havde i antikken. I 1458 erobrede tyrkerne byen, som blev en betydningsløs afkrog af det næste imperium – det Osmanske Rige.  Det varede helt til 1830, før Grækenland blev selvstændigt.

Fra april 1941 til oktober 1944 var Athen besat af Hitler. I løbet af vinteren 1941-42 døde der 150.000 mennesker i Athen på grund af udrensninger og sult. I 1947 udbrød der borgerkrig i Grækenland mellem højre- og venstrekræfter. USA trådte til og støttede højresiden.

I 1974 gennemførte juntaen et statskup på Cypern og planlagde at myrde Cyperns ærkebiskop Makarios, hvilket fik Tyrkiet til at invadere det nordlige Cypern. Det blev den dråbe, der tvang juntaen i Athen til at slippe magten. Da det skete, vendte demokratiet tilbage. I januar 2002 ændrede Grækenland sin valuta til euro. I 2004 blev sommerens Olympiade afholdt i Athen.

Kort over Athen

Header
Subject
Body
Footer